Снимка: БГНЕС
УНИЦЕФ ще продължи да оказва хуманитарна помощ на около 10 млн. деца в Афганистан, заяви изпълнителният директор на организацията Хенриета Фор, предаде БГНЕС.
 
"Нашият ангажимент към децата на Афганистан е непоколебим и целта ни е да гарантираме, че правата на всеки от тях ще бъдат реализирани и защитени", каза тя, подчертавайки, че УНИЦЕФ "ще остане намясто сега и в близко бъдеще".
 
В момента около 10 милиона деца в Афганистан имат нужда от хуманитарна помощ, за да оцелеят. Прогнозите показват, че около 1 милион деца тази година ще се сблъскат с остро недохранване и са застрашени от смърт, ако не получат лечение, подчерта Фор. 
 
Тя обърна внимание и на това, че според оценките, 4,2 милиона млади афганистанци не посещават училище, а по-голямат чадт от тях са момичета. От януари тази година представителите на ООН са са регистрирали над 2 000 случая на нарушения на правата на децата в Афганистан. Около 435 000 жени и деца в страната са вътрешни бежанци.
 
УНИЦЕФ прогнозира, че нуждата от хуманитарна помощ в Афганистан ще се увеличи през следващите месеци. Причините за това ще са голямата суша и тежките последици от пандемията от коронавирус.
 
"Това е мрачната реалност, с която се сблъскват афганистанските деца, и тя остава такава, независимо от текущите политически събития и промени в правителството", каза Фор. Изпълнителният директор на Детския фонд на ООН призова радикалните талибани и останалите страни в конфликта да гарантират, че УНИЦЕФ и неговите хуманитарни партньори.
 
"имат безопасен, навременен и безпрепятствен достъп до деца в нужда, където и да се намират те". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase