Снимка: БГНЕС
Продължава евакуацията на британци и афганистански сътрудници от Кабул. Близо 6000 души са пристигнали на Острова с британски полети от 13 август насам, заяви британският посланик в афганистанската столица, предаде БНР.
 
Сър Лоури Бристоу, който остана в Кабул, заяви, че само за период от 14 часа са били евакуирани 1000 души. От Министерството на отбраната съобщиха, че до сега са превозени 5725 души, от които 3100 са афганистанци с техните семейства. 
 
Посланикът благодарността си към всички, които помагат в процеса на евакуация, включително войници, дипломати и граничен персонал, но изтъкна, че остава още много работа, която трябва да се свърши. 
 
По-рано министърът, отговарящ за въоръжените сили, Джеймс Хийпи заяви, че талибаните вече въвеждат ред с опашките на летището, като разделят заминаващите за Великобритания и Съединените щати, а по този начин се ускорява процеса на евакуиране.
 
Британският премиер Борис Джонсън, чиято страна в момента е председател на Г-7, призова за спешна среща за Афганистан, която ще се състои виртуално във вторник. 
 
От "Даунинг стрийт" съобщиха, че в неделя Борис Джонсън е провел разговор с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад ал-Тани и двамата са се съгласили, че е изключително важно народът на Афганистан да бъде подкрепян и че международната общност трябва да финансира оказването на необходимата помощ.

Коментари Напиши коментар

17

Христо Христов

преди 11 месеца

До Анонимен"малко са 6000, да вземат 600,000" - Ц. 16 милиона трябва да вземат!

16

Анонимен

преди 11 месеца

Ето затова беше брекзит. Да се разкарат белите европейци, за да има повече място за тези.

15

Анонимен

преди 11 месеца

малко са 6000, да вземат 600,000