Снимка: БГНЕС
Продължава евакуацията на британци и афганистански сътрудници от Кабул. Близо 6000 души са пристигнали на Острова с британски полети от 13 август насам, заяви британският посланик в афганистанската столица, предаде БНР.
 
Сър Лоури Бристоу, който остана в Кабул, заяви, че само за период от 14 часа са били евакуирани 1000 души. От Министерството на отбраната съобщиха, че до сега са превозени 5725 души, от които 3100 са афганистанци с техните семейства. 
 
Посланикът благодарността си към всички, които помагат в процеса на евакуация, включително войници, дипломати и граничен персонал, но изтъкна, че остава още много работа, която трябва да се свърши. 
 
По-рано министърът, отговарящ за въоръжените сили, Джеймс Хийпи заяви, че талибаните вече въвеждат ред с опашките на летището, като разделят заминаващите за Великобритания и Съединените щати, а по този начин се ускорява процеса на евакуиране.
 
Британският премиер Борис Джонсън, чиято страна в момента е председател на Г-7, призова за спешна среща за Афганистан, която ще се състои виртуално във вторник. 
 
От "Даунинг стрийт" съобщиха, че в неделя Борис Джонсън е провел разговор с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад ал-Тани и двамата са се съгласили, че е изключително важно народът на Афганистан да бъде подкрепян и че международната общност трябва да финансира оказването на необходимата помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase