Снимка: Pixabay

Двама души са починали от последиците от западнонилска треска в Сърбия. Това са първите смъртни случаи от тази болест в републиката тази година, съобщи в. "Телеграф".

Съобщава се, че жертвите на болестта са мъж и жена на възраст 63 и 50 години, които преди това са имали хронични заболявания. Комари, носещи вируса, са открити на шест места в град Панчево, както и на две места в Белград, съобщи БГНЕС.

Лекарите молят гражданите да избягват тези зони, а също и да не се появяват на улицата през най-активното време за насекоми - призори и по здрачаване. Също така експертите призовават гражданите да защитават домовете си с мрежи и специални средства. Градските служби в сръбската столица разпръскват сутрин химикали по улиците на града от няколко дни, за да намалят броя на насекомите.

Десетки хора умират от западнонилска треска всяка година в Сърбия. За първи път болестта е регистрирана в Сърбия през 2012 г., от този момент 1032 души са били заразени в страната, 98 са починали. Най-лошата година беше 2018 г., когато загинаха 29 души, а общият брой лабораторно потвърдени случаи на болестта, която се пренася от комари, достигна 286.

Западнонилската треска е остро вирусно заболяване с инкубационен период от няколко дни до три седмици. Заболяването може да протече с увреждане на централната нервна система под формата на менингит или менингоенцефалит, както и в грипоподобна форма с главоболие, треска и болки в гърлото. Вирусът се разпространява главно в тропическите и субтропичните райони, но напоследък все по-често се регистрира в нетропическите страни.

Вирусът засяга предимно птици, но също така хора и много бозайници, които се заразяват след ухапване от комари.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase