Снимка: БГНЕС

Американският президент Джо Байдън и отиващият си от поста германски канцлер Ангела Меркел обещаха да работят заедно за защита срещу руската агресия и да се изправят заедно срещу недемократичните действия на Китай, предаде Ройтерс.

Байдън заяви, че отново е подчертал безпокойствата си относно газопровода "Северен поток" 2, който се строи от Русия до Германия под Балтийско море, но двамата с Меркел са единни в убеждението си, че Русия не трябва да използва газа като оръжие.

"Ние стоим един до друг и ще продължим са сме единни, за да защитим нашите съюзници от източния фланг на НАТО от руската агресия", заяви Байдън на съвместна пресконференция с Меркел.

Той каза, че двете страни са готови да се изправят и защитят демократичните принципи, когато Китай или друга страна се опитва да подкопае свободното и отворено общество.

САЩ и Германия са ключови съюзници в НАТО, но отношенията им пострадаха по време на предишния американски президент Доналд Тръмп, отбелязва Ройтерс. Байдън и Меркел се познават и са работили заедно в продължение на години. И двамата обещаха да засилят връзките между двете страни в бъдеще.

Вашингтон се опасява, че газопроводът "Северен поток" 2 ще навреди на Украйна и ще увеличи зависимостта на Европа от руския газ. САЩ искат да намерят начин за гарантиране, че Русия няма да може да използва газопровода, за да навреди на Украйна или на други съюзници в Източна Европа.

Проектът на стойност 11 милиарда долара, който се очаква да бъде завършен през септември, ще заобикаля съюзничката на САЩ Украйна, лишавайки я потенциално от цените транзитни такси.

Меркел призна, че между Берлин и Вашингтон има разногласия по отношение на "Северен поток" 2, но изтъкна, че газопроводът трябва да допълва транзита на газ през Украйна, а не да го замества. Тя добави, че Европейският съюз има много инструменти за реакция в случай на спиране на транзита на руския газ през Украйна, посочва ТАСС.

Германия и САЩ също така имат разногласия по отношение на това доколко е разумно партньорството с Китай по бизнес проекти. Байдън каза, че ситуацията в Хонконг се влошава и че китайското правителство не спазва обещанията, които е дало по отношение на този административен район.

Във връзка със ситуацията в Куба американският президент заяви, че има редица въпроси, които САЩ биха обмислили, за да помогнат на народа на Куба, ако има гаранции, че правителството няма да се възползва от това. Той добави, че Съединените щати проверяват дали имат технологичен капацитет да възобновят достъпа до интернет в Куба.

След тридневно прекъсване заради историческите протести в Куба в неделя в сряда мобилният интернет в страната беше възстановен, но няма достъп до социалните мрежи и чат приложенията.

Засягайки темата за ограниченията, които САЩ налагат на пътуващите от Европа заради пандемията, Байдън каза, че въпросът за премахването им "е в процес на решаване". Той добави, че вероятно ще може да отговори "в следващите няколко дни какво ще се случи". "Чакам да чуя от нашите ковид екипи кога може да бъде направено това".

Ограниченията бяха въведени през март 2020 г. по време на мандата на предишния президент Доналд Тръмп, напомня ТАСС.
/БТА/
 

Коментари Напиши коментар

35

Жиб.

преди 2 месеца

Путин може да е на власт 30 години а другите по 4-5, но когато го детронират и самоубият като Хитлер, тяхното име ще се чува - не името на злодеите!

34

ББ

преди 2 месеца

суровините са важни,стртегически,алчността на хората е...обече "удобно" забравят,че Човечеството е убивало...буквално и жестоко...пребогати....самозабравили се...за власт и его,отстояващи Свободата и Справедливостта...осмислете Историята ни хора...вървим по ръба...в Куба се започна...Свобода за Куба..убивате децата си за Бога...не го ли осъзнавате...Справедлив , Свободен и Солидарен Свят...или нямате ракети да ни спрете ,ще родите Чудовище..и ще го храним..както вие храните вашите..ограбващи ни!

33

Анонимен

преди 2 месеца

Всичко е точно наопъки - "дружбата" между Германия и САЩ си отива! Германската икономика се нуждае от газ, от СП2 и ще го получи! Шистовият газ е с 30% по-скъп и е на свършване. Норвежките находища са на свършване, британските - също! Тогава?Кой го е еня за интересите на Байдъновото синче в Юкрейн?