Снимка: БГНЕС

Погроми и пожари бушуват в Южна Африка днес - на четвъртия ден от избухването на насилие в страната, предизвикано от хвърлянето в затвора на експрезидента Джейкъб Зума, но издаващо сега най-вече престъпни нагласи и разочарование от икономическата ситуация, предаде Франс прес.

Най-малко шестима души са убити през уикенда, а 219 са арестувани за насилствени действия, отбеляза полицията, чието изявление пред местната телевизия И Ен Си Ей цитира ТАСС.

Блокирани пътища и молове, разграбени от тълпите - местните телевизии предават в пряк ефир кадри от опасни ситуации в източната провинция Квазулу-Натал, където Зума бе хвърлен зад решетките в четвъртък и първите протести се изостриха още на другия ден, обхващайки и икономическата столица Йоханесбург.

Телевизиите показват огромен стълб черен дим над търговския център "Бруксайд" в източния град Питермарицбург и погромаджии, които се втурват към входа на горящата сграда, докато други излизат с колички, пълни със стоки.

Супермаркет в град Ишоуи на трийсетина км от Нкандла, където Зума притежава разкошна резиденция, реновирана с пари на данъкоплатците по време на управлението му (2009-2018 г.), бе плячкосан тази сутрин, преди да пристигне полиция, която разпръсна тълпите с гумени куршуми, както постъпи и вчера в бедните квартали на Йоханесбург.

Камиони бяха опожарени край национална магистрала недалеч от Дърбан, голямо пристанище в Южна Африка, също и много коли в двата размирни региона Квазулу-Натал и Гаутенг.

Тази нощ погромите в Йоханесбург продължиха, а полицията съобщи на сутринта за препречени пътища.

Президентът Сирил Рамапоса отправи снощи призив за възстановяване на спокойствието в страната. "Някои без съмнение се чувстват засегнати и обхванати от гняв, но нищо не оправдава тези толкова разрушителни действия", които може да увредят още повече отслабналата икономика, предупреди той.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase