Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Австралийската биотехнологична компания "Technovalia" пристъпва към първа фаза клинични изпитвания на нова трансдермална ваксина срещу коронавирус, предаде БГНЕС. Опитите ще се извършват съвместно с други водещи научно-изследователски центрове, съобщи пресслужбата на университета в Сидни, чиито учени са участвали в разработването на ваксината.

Още по темата

Новата австралийска ваксина, подобно на редица други, е създадена с помощта на ДНК на вируса SARS-CoV2, но се отличава с минимално инвазивен метод на доставяне в тялото.

"Това е ваксина от ново поколение, тя не съдържа добавки или консерванти и ще бъде възможно да се инжектира с помощта на безиглена инжекционна система - струен пулверизатор. Спреят под високо налягане ще прониква в кожата и ще стимулира реакция на имунната система", отбелязват от университета.

Според проф. Питър Ричмънд от центъра по ваксини и инфекциозни заболявания, в момента е важно да продължи разработването на ваксини от ново поколение срещу COVID-19.

"Трябва да се стремим към по-голяма ефективност и сигурност на препаратите, за да контролираме имунните реакции. Наличието на голям асортимент достъпни ваксини увеличава глобалния потенциал на имунизацията, а в бъдеще ще позволи за всеки пациент да има действащ препарат", подчерта той.

В първия етап на изпитванията, който започва днес, ще участват около 150 доброволци. Всички те ще получат две дози ваксина с интервал от 30 дни между тях, след което лекарите ще оценят имунния отговор на организма и, съответно, ефективността на препарата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase