Снимка: архив, БГНЕС

Около 150 мигранти се опитаха да влязат рано тази сутрин от Мароко в испанския анклав Мелиля. Опитът им беше осуетен, но девет полицаи бяха леко ранени, съобщи Франс прес.

Инцидентът, в който участвала "група от 150 души", се е случил преди зазоряване, около 5.15 ч. сутринта. Въпреки това "никой от тях не е влязъл в Мелиля", се казва в изявление на испанската правителствена служба в анклава.

Мигрантите са били спрени от испански полицаи, които са получили помощ от свои марокански колеги.

По време на инцидента девет полицейски служители са претърпели "леки наранявания" в резултат на "насилието, използвано от мигрантите, носещи пръчки и хвърлящи камъни".

Още по темата

Повечето от тях са африканци на юг от Сахара, въпреки че сред тях има и мароканци, се казва в съобщението.

Двата малки анклава в Испания - Сеута и Мелиля, са единствената сухопътна граница на Европа с Африка, което ги прави магнит за мигрантите, които в отчаянието си се опитват да избягат от бедността и глада, припомня БНР.

Миналия месец Испания беше изненадана, когато около 10 000 души се втурнаха в Сеута, докато мароканските граничари гледаха в другата посока.

Въпреки че повечето от тях бяха върнати, около 2000 все още са в анклава, като три четвърти от тях са непридружени непълнолетни, съобщиха служители в края на миналата седмица.

Инцидентът стана по време на дипломатическата криза между Испания и Мароко заради присъствието на болния лидер на движението за независимост на Западна Сахара в испанска болница. Пробивът на границата се определя от испанските власти като наказателен ход на Рабат.

Въпреки че лидерът на фронта "Полисарио" напусна Испания на 2 юни, дипломатическите отношения остават напрегнати.

Миналата седмица Европейският парламент прие резолюция, която отхвърля „използването от страна на Мароко на граничния контрол и миграцията и по-специално на непридружените непълнолетни за оказване на политически натиск срещу Испания“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase