Снимка: БГНЕС

Британската икономика нарасна с 2,3% през април, след като правителството започна да облекчава строгите мерки за заключване, показват официалните данни.

Това е най-бързата месечна продукция за брутния вътрешен продукт на Обединеното кралство от юли миналата година", тъй като правителствените ограничения, засягащи икономическата активност, продължиха да се разхлабват", се казва в изявление на Службата за национална статистика (ONS).

Британската икономика се е свила с 1,5% като цяло през първото тримесечие, предава БГНЕС.

Ръстът през април се дължи на сектора на услугите, който нарасна с 3,4%, тъй като потребителите отново започнаха да посещават магазини, ресторанти и барове и тъй като все повече деца се върнаха към уроци на място, каза ONS.

Още по темата

Производството обаче е спаднало с 1,3% през същия месец, като е отчетен първия спад от януари. А строителният сектор се сви с 2,0% след силен март. Общата продукция на Обединеното кралство за април остава с 3,7% под нивата преди пандемията, наблюдавани през февруари миналата година.

От май правителството допълнително облекчи ограниченията, като хората вече могат да ядат и пият в ресторантите и баровете, след като първоначално можеха да седят само навън.

Междувременно се засилват опасенията дали появата на варианта Delta на коронавируса заплашва предварително обявения краен срок на правителството на Обединеното кралство 21 юни за по-нататъшно премахване на ограниченията. Вариантът Delta, известен също като индийски вариант, сега е доминиращият щам във Великобритания, според данните на Public Health England.

Великобритания заяви в четвъртък, че лидерите на Г-7 ще се съгласят да разширят производството на ваксини за Covid в световен мащаб, за да осигурят поне един милиард дози на света чрез схеми за споделяне и финансиране. Великобритания, която е домакин на събирането на големите сили в Югозападна Англия, добави, че ще дари поне 100 милиона допълнителни дози през следващата година, включително 5 милиона още през следващите седмици.

Съобщението се появи, след като САЩ заявиха, че ще дарят 500 милиона дози на 92 държави с бедни и по-ниски средни доходи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase