Снимка: БГНЕС

"Пандемията и предизвиканите от нея реакции изостриха съществуващите предизвикателства и неравенства във всички области на живота, особено засягащи уязвимите групи", се казва в доклад на базираната във Виена Агенция за основните права.

"Това също предизвика нарастване на расистките инциденти", добави АОП, като нарече въздействието на пандемията върху правата "дълбоко". Маргинализираните групи като роми, бежанци и мигранти не само бяха изложени на по-висок риск от заразяване, но и загубиха работа поради строгите мерки за заключване.

Освен това те са били обекти на "расистки и ксенофобски инциденти, включително вербални обиди, тормоз, физическа агресия и език на омразата онлайн", според доказателства, събрани от АОП и други групи.

През 2020 г. домашното насилие и сексуалното насилие също се увеличиха, се казва в доклада, предава БГНЕС.

АОП цитира източници от Чешката република и Германия, които заявяват, че обажданията по националните горещи линии за домашно насилие са се увеличили с 50 процента в първата и с 20 процента във втората страна между март и юни миналата година.

Сексуалното насилие над деца в интернет също се е увеличило, казаха от АОП, позовавайки се на Европол.

Агенцията призова страните да се справят с пандемията и нейното "безпрецедентно колективно предизвикателство" към правата на човека с "балансирани мерки, които се основават на закона". Докладът обхваща 27-те държави-членки на Европейския съюз, заедно със Северна Македония и Сърбия.

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 1 месец

оффф....тоз расизъм. Да променят закона в САЩ , че всички чернокоги на планентата са им президент и да мирясат.

7

Мальчик-гей

преди 1 месец

Сега е месеца на Прайда. Недейте да хейтите, а проявете толерантност. Най-малкото - заведене децата на прайда!

6

Waffen SS

преди 1 месец

До SS//// Ами трябва, да ги обичате ,да им слугувате ,да ги храните,а те от своя страна ,активно ще параСитствуват и ще налагат своя начин на живот.Всичко това е в съзвучие с евроТейските и нИолиберални норми.В противен случай Вие сте путинист и антиТей,след като не приемате перверзното полово разнообразие