Снимка: БГНЕС

"Пандемията и предизвиканите от нея реакции изостриха съществуващите предизвикателства и неравенства във всички области на живота, особено засягащи уязвимите групи", се казва в доклад на базираната във Виена Агенция за основните права.

"Това също предизвика нарастване на расистките инциденти", добави АОП, като нарече въздействието на пандемията върху правата "дълбоко". Маргинализираните групи като роми, бежанци и мигранти не само бяха изложени на по-висок риск от заразяване, но и загубиха работа поради строгите мерки за заключване.

Освен това те са били обекти на "расистки и ксенофобски инциденти, включително вербални обиди, тормоз, физическа агресия и език на омразата онлайн", според доказателства, събрани от АОП и други групи.

През 2020 г. домашното насилие и сексуалното насилие също се увеличиха, се казва в доклада, предава БГНЕС.

АОП цитира източници от Чешката република и Германия, които заявяват, че обажданията по националните горещи линии за домашно насилие са се увеличили с 50 процента в първата и с 20 процента във втората страна между март и юни миналата година.

Сексуалното насилие над деца в интернет също се е увеличило, казаха от АОП, позовавайки се на Европол.

Агенцията призова страните да се справят с пандемията и нейното "безпрецедентно колективно предизвикателство" към правата на човека с "балансирани мерки, които се основават на закона". Докладът обхваща 27-те държави-членки на Европейския съюз, заедно със Северна Македония и Сърбия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase