Снимка: БГНЕС

Седем партии си поделят 56-те места в парламента на Кипър за следващите 5 години. Трите големи традиционни партии в дясното и лявото пространство губят електорална подкрепа, възход бележат крайнодесните националисти. Това показват обявените късно вечерта в неделя официални резултати при преброени 100% от бюлетините на парламентарните избори, предаде БНР.

Победител в изборите с почти 28% от гласовете е управляващата дясноцентристка партия Демократически сбор (ДИСИ). Тя печели първото място въпреки силната критика на кипърското общество към правителството заради поредицата корупционни скандали в последните месеци и при загуба на близо 3% от вота си от 2016 г.

На второ място е лявата АКЕЛ, която са предпочели малко над 22% от избирателите. Партията не само не можа да се възползва от антиправителствените настроения, но и регистрира най-голям спад в гласовете с повече от 3% от исторически най-ниското си ниво преди 5 години.

И двете партии ще имат в новия парламент по 1 депутат по-малко в сравнение с досегашния мандат.

За разлика от тях крайнодясната националистическа партия ЕЛАМ, свързана със забранената в Гърция "Златна зора", прави голям политически пробив. Тя почти удвоява привържениците си и вече е четвърта сила в парламента с близо 7% от гласовете и 4 депутати.

Правото си на вот в неделя упражниха почти 66% от кипърските избиратели, малко под активността на изборите преди 5 години. Делът на въздържалите се – над 34%, е вторият най-голям на парламентарни избори от основаването на републиката насам.

След свикването на новия парламент и избора на негов председател президентът Никос Анастасиадис ще призове лидерите на парламентарно представените партии "да търсят заедно, в климат на консенсус и помирение, пътната карта за бъдещето на Кипър", заяви той след обявяването на резултатите от вота.
 

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 1 месец

Това е най-смешния еиц - крайнодесни в Кипър. Тая държава кой я фане я бие като маче у дирек.

6

Анонимен

преди 1 месец

Просията със 180 народности мулти култи ли е?

5

Секретно

преди 1 месец

Във Великият и непобедим съветски съюз 2.0 няма мултикулти!Там са правоверни патриоти!