Снимка: БГНЕС

Беларуското министерство на транспорта е създало комисия, която ще разследва отклоняването и приземяването на самолет на авиокомпания "Райънеър" в беларуската столица Минск, и в най-скоро време ще огласи резултатите от разследването си, предаде Ройтерс, като се позова на агенция РИА Новости.

Беларуските власти изпратиха изтребител, принудил самолета на ирландската авиокомпания да кацне вчера в Минск на основание получено съобщение за бомбена заплаха на борда, оказала се фалшива. Властите свалиха от самолета и задържаха критикуващ правителството журналист, посочва Ройтерс.

Беларуският департамент по авиацията към транспортното министерство заяви, че неговите авиодиспечери са дали "препоръки" на екипажа на самолета на "Райънеър", който неочаквано е бил отклонен към Минск, а не са го принуждавали да кацне, използвайки заплахи, предава БТА.

Беларуското външно министерство е готово да допусне посещение на експерти, ако е необходимо, за разследване на отклоняването на пътническия самолет и да им покаже данни.

Следственият комитет на Беларус съобщи, че е започнал наказателно производство за фалшив сигнал за заложена бомба, допълва РИА.

Инцидентът беше остро осъден от Европа и САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase