Снимка: БГНЕС
Първите конвои с хуманитарна помощ пристигнаха в Газа само часове, след като влезе в сила споразумението за прекратяване на огъня между Израел и палестинските бойци, съобщи БНР.
 
Хиляди палестинци се върнаха по домовете си. Властите заявиха, че възстановяването на щетите може да отнеме години.
 
Световната здравна организация призова да се създадат коридори за евакуиране на ранените хора.
 
Над 250 души бяха убити по време конфликта, продължил 11 дни. Повечето от тях са в Газа. Над 100 от жертвите са жени и деца. Израел твърди, че над 225 са убитите палестински бойци.
 
От израелска страна жертвите са едва 13, сред които 2 деца.
 
В Южен Израел жителите празнуваха примирието. В същото време мнозина изразиха загриженост, че е въпрос на време да избухне нов конфликт в региона.
Още по темата
 
Камиони на различни хуманитарни агенции, включително свързаните с ООН, започнаха да доставят необходимите лекарства, храна и горива в Газа, след като Израел отвори отново пропускателния пункт Керем Шалом.
 
Над 100 хиляди души избягаха от домовете си в района, който е под контрола на групировката Хамас. Близо 800 хиляди души нямаха достъп до водопроводна вода, съобщи агенцията на ООН за децата УНИЦЕФ.
 
Палестинските власти заявиха, чеще са необходими  десетки милиони долари за възстановяването на и без това бедния анклав, който също така страда от кризата с Covid-19.
 
Маргарет Харис, говорителка на СЗО, призова да бъде осигурен незабавен достъп до здравни консумативи и персонал, като изтъкна, че здравните заведения в областта са изложени на риска да бъдат претоварени заради хилядите ранени.
 
От години Газа е обект на ограничения за преминаването на хора и стоки от страна на Египет и Израел, като и двете страни се позовават на опасения относно оръжията, които достигат до групировката Хамас.
 
Агенцията на ООН за бежанците заяви, че неин основен приоритет е да открие и да помогне на десетките хиляди хора, напуснали домовете си, и заяви, че спешно се нуждае от 38 милиона долара.
 
В четвъртък министерството на жилищата в Газа заяви, че 1800 домове са негодни за живеене, а 1000 са били унищожени.
 
Боевете между Израел и палестинските бойци в Газа започнаха на 10 май след седмици на нарастващо напрежение между израелци и палестинци, което доведе до сблъсъци край джамията „Ал Акса“ - място, почитано и от мюсюлмани, и от евреи в окупирания Източен Ерусалим. „Хамас“ започна да изстрелва ракети, след като предупреди Израел да се изтегли от мястото, с което предизвика ответни въздушни удари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase