Снимка: БГНЕС
В Ивицата Газа тази нощ влезе в сила примирието между Израел и групировката "Хамас", съобщи БНР. Примирието беше договорено с посредничеството на Египет. Спирането на огъня слага край на 11-дневния конфликт, по време на който загинаха 232-ма палестинци и 12 души на израелска територия.
 
Президентът на Съединените щати Джо Байдън приветства примиерието и заяви, че Вашингтон ще достави хуманитарна помощ за възстановяване на Ивицата Газа. Вашингтон възнамерява да попречи на бойците на "Хамас" да сдобият с нови ракети, с които в бъдеще да атакуват Израел. В същото време ще поднови военния арсенал на израелската армия, свързан със системата за противовъздушна отбрана "Железен купол". Тя помогна на израелските власти да отблъснат ракетните атаки на "Хамас", припомня Ройтерс. 
 
Байдън заяви още, че примирието е дипломатическа възможност за търсене на решение за конфликта между палестинци и израелци.
Още по темата
 
"Вярвам, че както израелците, така и палестинците по еднакъв начин заслужават да живеят в безопасност и да се ползват от свобода, благоденствие и демокрация. Администрацията ми ще продължи своята тиха и неуморна дипломация за постигане на тази цел. Мисля, че имаме истинска възможност да постигнем напредък и съм отдаден на това да работим за него", подчерта Джо Байдън. 
 
Междувременно президентът на Египет Абдел Фатах ал-Сиси благодари на американския държавен глава в "Туитър" за това, че е оказал помощ за осъществяване на инициативата на Кайро за спиране на огъня. И двамата видяхме, че е спешно конфликтът да бъде решен с дипломация между всички страни, написа ал-Сиси.

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 1 година

САЩ не са идеал за подражание по ред причини. ЕС разочароваха с подхода си към мигрантите и с ковид. Света не стои на едно място. Не сме 1945г. когато цял свят беше в руини и американците се правиха на богове. Днес живеем в многополюсен свят, като по всичко изглежда, че Китай ще заеме овакантеното място на суперсила.

9

Анонимен

преди 1 година

Като затриеш Сащ после кой на тяхно място? Ще слушаш оризите? Или може би Турция? Пияните ватенки? Неадекватните германци? Какъв ти е плана след това? Защото винаги има лидер . Освободи ли се място... се заема . Това да не ти е приказка....

8

Анонимен

преди 1 година

Тия американци на всяка манджа мерудия, кога ли най-накрая ще се обърне целия свят срещу тях и ще ги затрие.