Снимка: БГНЕС
Израел и Палестина имат готовност да се споразумеят за прекратяването на огъня при последните двустранни сблъсъци до "максимум два дни". Това съобщи в понеделник The Times of Israel, позовавайки се на дипломатически източник, запознат с въпроса, предаде БНР.
 
Източникът на израелското издание каза още, че екипите са "близо" до приключване на преговорите, но се нуждаят от още няколко дни, за да го постигнат.
 
По-рано през деня израелски медии съобщиха, че служители по сигурността са призовали политическите лидери на страната да продължат боевете в ивицата Газа, тъй като имат надежда за победа над Хамас.
 
Според информациите, ръководителите на отбраната на страната са заявили, че конфликтът е създал "възможности за нанасяне на удари по терористичната инфраструктура на Газа", добавяйки, че "в момента не искат прекратяване на огъня".
Още по темата
 
По-рано в понеделник израелските отбранителни сили потвърдиха, че са убили командира на северната дивизия на Ислямския джихад в Газа Хусам Абу Харбид, като част от операцията "Пазителите на стената". Стана ясно още, че са прицелили още пет къщи на командири на Хамас.
 
Израелският министър на отбраната Бени Ганц е съобщил, че са останали "поне още няколко дни" на битка, след като Хамас е отправил призив за по-нататъшни сблъсъци.
 
Междувременно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел обсъдиха продължаващия конфликт между Израел и Палестина и как двете страни могат да помогнат и да "спрат настоящото насилие".
 
Според говорителя на Блинкън - Нед Прайс, двамата "се съгласиха относно необходимостта израелците и палестинците да могат да живеят в безопасност и сигурност, както и да се радват на равни мерки за свобода, сигурност, просперитет и демокрация". Блинкън също така "потвърди решаващата роля, която партньорството между САЩ и ЕС играе в региона".
 
Лидерът на мнозинството в Сената на САЩ Чък Шумър настоя за по-бързо приключване на въоръжения конфликт между Израел и Палестина.
 
Лидерът на Демократическата партия изрази подкрепа за изявлението, публикувано по-рано в понеделник от двупартийна група депутати, в което се казва, че "в резултат на ракетните атаки на Хамас и реакцията на Израел, и двете страни трябва да признаят, че са загубени твърде много животи и не трябва да ескалират конфликт по-нататък".
 
На въпрос на репортери Шумър отказа да посочи дали подкрепя оръжейната сделка на САЩ с Израел на стойност 735 милиона долара.
 

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 11 месеца

*** *** - ***.***

10

Анонимен

преди 11 месеца

*** *** - ***.***

9

Анонимен

преди 11 месеца

*** *** - ***.***