Снимка: БГНЕС

Един глас не достигна на Шотландската национална партия да спечели абсолютно мнозинство на парламентарните избори, стана ясно след преброяването на всички гласове. Със спечелените от Зелената партия 8 места обаче в новия парламент ще преобладават депутатите, които са за независимост на Шотландия, предаде БНР.

Шотландската национална партия на Никола Стърджън спечели 64 места в 129-местния парламент в Единбург. Не ѝ достигна едно място за абсолютно мнозинство, по пък има едно място повече от предишните избори през 2016 година.

Това е четвърти пореден мандат за националистите, което означава 19 години на власт. Стърджън заяви, че неин приоритет сега е да изведе Шотландия от пандемията. Тя обаче допълни, че намерението ѝ да се проведе нов референдум за независимост си остава и вотът ще бъде поискат от Лондон щом приключи кризата около COVID-19.

Според нея няма демократично оправдание за британския премиер Борис Джонсън да блокира провеждането на референдума.

Съмишлениците на националистите по въпроса за референдума от Зелената партия спечелиха 8 места, така че не би трябвало да има никакъв проблем при гласуване в шотландския парламент за провеждане на референдума. Позицията на Даунинг стрийт продължава да е твърда и премиерът няма намерение да даде позволение за референдума. А това означава, както посочват политическите наблюдатели на Острова, предстояща голяма политическа битка, която може да прерасне в конституционна криза и съдебна битка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase