Снимка: архив, БГНЕС

Седемкратният световен рали шампион французинът Себастиан Ожие предизвика катастрофа в Загреб, където участва в Рали Хърватия.

Преди да застане на старта на поредния етап от надпреварата, 37-годишният пилот трябваше да мине за кратко по градската пътна мрежа. След един светофар той ускори рязко и след това премина от средната в дясната лента. При маневрата, с която отне предимството на съседния автомобил, последва удар между двете коли.

Френският рали пилот Ожие е глобен с общо 11 000 куни /около 1450 евро/, а също така му е наложена забрана да управлява моторно превозно средство в Хърватия за един месец, съобщиха от хърватската полиция.

Ожие е глобен за три нарушения – за това, поради което е настъпило ПТП-то, заради това, че не е изпълнил разпореждане на служебно лице /напуснал е мястото на инцидента/ и за минаване на червено.

От хърватската полиция подчертаха, че Ожие не е избягал от мястото на катастрофата. „Той е спрял, с /водача на / пострадалия /автомобил/ си е разменил данните. В края на краищата, Боже мой, става дума за световен шампион, не е каквото и да е“, каза Мирон Хуляк от Службата за сигурност на движението по пътищата в хърватската полиция, цитиран от Index.hr.

След удара между двете коли са констатирани материални щети и на леката кола, и на Toyota Yaris WRC на световния шампион, чиято цена е 700 000 евро, пише хърватският сайт.

Въпреки повредите от дясната страна на колата настоящият и седемкратен световен шампион спечели в неделя първото издание на Рали Хърватия, трети кръг от световния автомобилен шампионат.

По-късно в неделя Международната автомобилна федерация отстрани Себастиен Ожие за едно състезание и го глоби с 5 000 евро заради инцидента в Загреб.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase