Снимка: архив, БГНЕС

Мнозинството хора от двете страни на северноирландската граница смятат, че Северна Ирландия ще напусне Обединеното кралство до 25 години, показва ново проучване.

Проучването, поръчано от програмата „Спотлайт“ на Би Би Си Северна Ирландия, показва, че повечето анкетирани смятат, че Северна Ирландия ще бъде част от Обединеното кралство до 10 години, предаде БНР.

Но на въпрос дали смятат, че до 25 години ще се запази това положение, 51% от северноирландците и 55% от ирландците са отговорили, че Северна Ирландия ще напусне Обединеното кралство.

При положение, че се проведе референдум днес за бъдещето на Северна Ирландия, 49% от местното население са заявили, че биха искали оставане в рамките на съюза, 43 на сто са поискали обединение с Република Ирландия и 8% са отговорили, че не могат да решат.

В Република Ирландия, където по закон гласуване трябва да се проведе, ако има такова в Северна Ирландия, 51% са казали, че ще гласуват за обединена Ирландия, 27% за оставане на провинцията в Обединеното кралство и 22% процента са колебаещи се.

Много хора от двете страни на границата са заявили в анкетата, че се притесняват, че в провинцията ще се завърне политическото насилие.
 

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 4 месеца

А Шотландия много по-скоро.

19

Вейхайвей

преди 5 месеца

До Анонимен 13От цялата работа булката е печеливша.

18

Анонимен

преди 5 месеца

Великобритания е време да си актуализира името - Мижибритания:) :)