Снимка: UNFICYP

Отново жена ще командва мироопазващите сили на ООН, известни като „сините каски”, в Кипър. Това е 52-годишната генерал-майор Ингрид Джърд от Норвегия.

Генерал-майор Ингрид Джърд бе назначена за нов командващ мироопазващите сили на ООН на острова (UNFICYP) от генералния секретар на международната организация Антониу Гутериш, предаде БНР.

Тя е третата жена на висшия военен пост на международния контингент за поддържане на мира на етническия разделения остров.

Ген. Джърд поема новото си назначение с отлична военна кариера и опит на национално и международно ниво.

Понастоящем тя е ръководител на отдела за стратегическо планиране в норвежките отбранителни сили.

Била е началник на Кралската гвардия, началник на Военната академия и началник на щаба на норвежката армия, като и в трите случая е била първата жена, заемала тези постове.

Генерал-майор Ингрид Джърд ръководи контингента на страната си в Афганистан две години. Служила е и във Временните сили на ООН в Ливан.

Тя е завършила норвежката Военна академия, Военния колеж и Командно-щабния колеж на американската армия.

Притежава магистърска степен по политически науки от Университета в Осло .

В периода 2014-2016 г. начело на „Сините каски” в Кипър бе първата в историята на ООН жена командващ – генерал-майор Кристин Лунд от Норвегия.

През 2018–2020 г. на този пост служи генерал-майор Черил Пиърс от армията на Австралия.

Жена е и постоянният представител и ръководител на мисията на ООН в Кипър – Елизабет Спехар.

Мироопазващите сили на ООН са в Кипър вече 57 години, от март 1964 г., като мандатът им се подновява от Съвета за сигурност на всеки шест месеца. Те допринасят за поддържането на мира и контролират демаркационната „зелена линия” между двете кипърски общности.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase