Рекорден спад на износа на британски стоки за ЕС бе регистриран след Brexit. На какво се дължи?

"Brexit вече е истински и започнаха да се чувстват всички негативи, които произтичат от това. По отношение икономиката - това, което се отчита, има спад с над 40% на износа за януари. Има спад и на вноса. От една страна това е пряк резултат, а от друга страна - това е първият месец, от който действат новите правила", каза директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков в студиото "Денят ON AIR".

Според него цифрите биха могли да бъдат и по-големи, и по-малки, но все пак спадът е налице.

"Резултатите показват, че Brexit нанася тежък удар върху британската икономика. Британското правителство, начело с Борис Джонсън се опитват да използват пандемията като своеобразен политически амортисьор. Тоест да покажат, че това не е резултат само от Brexit, а по-скоро на пандемията. И двата фактора влияят на този икономически спад", коментира още Кючуков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му едно споразумение никога не може да обхване всички детайли.

"Това, което се случва в момента, е, че Обединеното кралство и ЕС започват да работят в различна правна среда. Вече законите на ЕС не важат в Обединеното кралство. Приема се заместващо законодателство, но това е процес, който ще продължи достатъчно дълго. И двете страни се раздалечават една от друга", допълни експертът и подчерта, че всичкото това се отразява политически най-пряко върху Северна Ирландия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase