Снимка: БГНЕС
Британската кралица Елизабет II отсега нататък ще трябва да използва самолета на министър-председателя на страната Airbus A330s Voyager, тъй като четирите самолета BAe 146, на които тя доскоро е летяла, ще излязат от експоатация. За това съобщи Mail on Sunday позовавайки се на собствени източници. 
 
Според изданието британските власти трябва да обяват извеждането от експлоатация на четирите самолета BAe 146 в цялостен преглед на въпросите, свързани със сигурността, отбраната и външната политика, който ще бъде публикуван на 16 март. По този начин 32-ра кралска ескадрила, която отговаря за въздушния транспорт на Елизабет II и всички високопоставени членове на кралското семейство, и се намира в околностите на Лондон, сега ще включва единствено хеликоптера AW 109. 
 
Вестикът посочва още, че това вероятно ще принуди Кралицата да използва самолетът на министър-председателя Airbus A330s Voyager. Този самолет миналата година беше пребоядисан в цветовете на флага на Великобритания за 900 пауна (1,1 милион долара). Борис Джонсън тогава отнесе доста критики от страна на обществото поради неефективно изразходване на публичви средства по време на пандемия и здравна криза. 
 
Преди това този самолет е бил използван за зареждане с гориво във въздуха. От юни 2016 г., след преобразуването му, той се използва за пътуване от ръководството на страната. Самолетът беше оборудван с офис, 60 места в бизнес класа, както и 100 места в икономическа класа. Самолетът разполага и с противоракетна система.
 
Публикацията отбелязва още, че самолетите BAe 146, които кралската фомилия използва от 80-те години на миналия век, са произведени от британската компания British Aerospace, могат да бъдат пуснати в продажба. 
 
"Продажбата на самолетите BAe 146 значително ще намали способността на Кралската ескадрила да изпълнява военни и граждански мисии. Тези високо ценени универсални самолети обслужват отлично членовете на кралското семейство, военните командири и министър-председателите в продължение на десетилетия". това каза ръководителят на комисията по отбрана на Камарата на общините на британския парламент, консервативният депутат Тобиас Елууд. 
 
Гарет Томас, депутат от Лейбъристката партия, призова властите "спешно да обяснят как кралското семейство сега ще пътува в чужбина, за да изпълнява ключовите си функции". 
 
"Те заслужават подходяща подкрепа, макар и защото са едни от най-популярните британски активи", каза още той. 

Коментари Напиши коментар

40

Газдов

преди 4 месеца

Принципно, BAe 146 е малък регионален самолет, който изминава под 4000 км. Освен из Европа с него няма къде да иде. Бабата и досега си е летяла на големи самолети като е ходила из колониите. Те нямат колония на под 5-10 хил. километра, някои са на 15 хил.

39

Анонимен

преди 4 месеца

Ще ги продаде, ще си купи нови или каквото си пожелае! Най богатата жена в света може да си позволи абсолютно всичко! А колко са хеликоптерите линейки в България?? В Англия са над хиляда!!!!!!

38

Сър Кари

преди 4 месеца

Я тази усети че и е настъпило времето за отвъдното с оная мумия и реши да продаде ,изяде и изпие всичко.Ще плати на няколко мъжки про... Пък те след нея на палатки и мизерия ега си монархията.Мисли само за дъртият си ***