Снимка: БГНЕС

Силното земетресение, което разтърси днес Гърция, не ни застрашава, увери пред “24 часа“ проф. Емил Ботев от департамент „Сеизмология“ към Геофизичния институт към БАН.

Още по темата

„Земетресението е между Коринтския и Вардарския разлом, изолиран сеизмичен възел е, не би трябвало да въздейства на тях. Не може да се търси връзка със сеизмичните зони на територията на нашата страна, така че не представлява пряка опасност“,каза той.

По думите му земетресението е на територията на континентална Гърция на около 200 километра южно от територията на нашата страна.

„Трусът с магнитуд 6,3 е далече, дори не е в рамките на т.нар. македонски окръзи. В района на Лариса, който сега е активизиран, не е известно през последните 5-6 десетилетия да е имало земетресение с магнитуд, по-голям от 6. Това е изолиран сеизмичен възел между двата мегаполиса Солун и Атина. Това е причината, че няма данни за пострадали хора, въпреки че земетресението като магнитуд е в долната граница на категорията силни земетресения, от които се очаква по-сериозно въздействие върху инфраструктурата и живота и здравето на хората. Такива земетресения в Гърция от 1960 г. има над 50 на брой с магнитуд, по-голям от 6. По-голямата част от тях са в акваторията на Егейско море или към Адриатическо море. В Централна Гърция са десетина“, каза проф. Ботев.

По-силните земетресения в континенталната част са последвани от поредица от пострусова активност, която може да продължи и месеци.

Според проф. Ботев не се очаква развитие на този процес с по-силни земетресения.

Коментари Напиши коментар

14

хм

преди 2 години

Както всички сме забелязали, сеизмологията е наука която предрича, че НЯМА да има земетресение...явно това им е работата...А пък когато има такова, винаги се появяват дузина пророци, които са го предрекли.

13

Анонимен

преди 2 години

Най-застрашаващи са *** премахващи носещи стени или пробиващи отвори в тях с обяснението, че имало цяла стена и какво ще стане от една дупка, колко много стени имали панелките и тази не била важна, защото тази на комшията ще понесе допълнителното натоварване. Няма нищо по страшно то простотията.

12

японец

преди 2 години

България е защитена. Плюс това е тествана през 1977 от Вранча - 7,7 по Рихтер. Панелките устояха. Другите д г д.