Археолози откриха най-старата в света пещерна рисунка на животно в Индонезия. Рисунката е на диво прасе. Предположенията са, че е направена преди повече от 45 хил. години, предаде Bulgaria ON AIR.
 
Праисторическата рисунка е открита в пещера на остров Сулавеси и е с размери 136/54 см. Изобразява прасе с брадавици, подобни на рог, характерни за възрастните мъжки от вида. Над гърба на прасето има два отпечатъка на ръце, които са поставени пред две други прасета, чиито образи са запазени само частично.
 
"Ние мислим, че това е най-ранното изкуство, изобразяващо фигура, създадено от човека и е невероятно, че е открито. Откриването на фигурата е станало посредством пигмент от тъмночервена охра. Това е може би най-старата фигура, която изобразява конкретно нещо. Скалите крият много тайни. Това променя разбирането ни за човешката история", обясни Максим Обер от австралийския университет "Грифит". 
 
Картината може да е най-старото изкуство в света, което изобразява фигура, но не е най-старото изкуство, създадено от човека. В Южна Африка драскотина, подобна на хаштаг е създадена преди 73 000 години и се смята за най-старата известна рисунка. С откритието се подчертава глобалното значение на остров Сулавеси за разбирането ни къде и кога са се появили първите традиции на пещерното изкуство.
 
Сулавеси е най-големият остров в зоната на океанските острови, които са разположени между континентална Азия и континенталната суша от ледниковия период на Австралия-Нова Гвинея.
 
Твърди се, че хора са преминали през този регион с плавателни съдове преди поне 65 000 години, за да достигнат Австралия.
 
 
 

Коментари Напиши коментар

14

Додо

преди 1 месец

A тогава хората били и са хора, или още са били маймуни, както ни учат в училище?

13

Анонимен

преди 1 месец

Бре Бойко ще излезе много древен. Изобразяван като божество още преди цели 45000 години...

12

Анонимен

преди 1 месец

Бре бре, големи прасита имало по това време, утепаш едно и после ядеш цяла година