Снимка: БГНЕС

Президентът на Беларус Александър Лукашенко обеща, че страна ще има нова конституция до края на 2022 г., предаде ДПА.

След това народът ще може да гласува на референдум по проекта за нова конституция, поясни той, без да навлиза в повече подробности. Лукашенко само уточни, че най-важните конституционни изменения все още не са напълно формулирани, предава БТА.

Междувременно беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска обяви в платформата Телеграм, че демократичното движение в Беларус може да отправи свои собствени предложения за реформа. Според нея Лукашенко иска да печели време и отново да разочарова народа. "Ние не вярваме на хора, които измъчват и убиват, за да се задържат на власт", каза Тихановска.

Базираният в Минск политически анализатор Александър Класковски също смята, че Лукашенко се опитва да печели време и че все още не е реагирал на натиска на Москва да извърши реформи.

Днес в Беларус имаше отново антиправителствени протести. На места бяха извършени и арести. Привърженици на Лукашенко също се събраха на демонстрация.

 

Коментари Напиши коментар

31

Христо Христов

преди 1 месец

До Анонимен/20

"Референдума се решава от илитератите!После страда интелигенцията!" - коя интелигенция бе ***? Дебелото сашко и тетките от су дет спасиха БКП и спряха лустрацията ли?

30

Анонимен

преди 1 месец

Ами Лукашенко е мразен, защото не ще гейовете и "Европейските ценности" в държавата си. Нищо ново.

29

Анонимен

преди 1 месец

Истински демократ, като - джо баидьн
Кога ще заведе дела срещу терористите оспорващи демократичният избор на - беларуският народ