Снимка: Bloomberg

Определената за втора по горещина година в историята донесе бури, пожари и наводнения, при които живота си загубиха най-малко 8200 души и струваха на света 210 милиарда долара загуби, се казва в доклад на застрахователната компания Munich Re, цитиран от Bloomberg.

Компанията все още изчислява къде се класира 2020 г. спрямо други катастрофални години, но твърди, че щетите от миналата година са надвишили тези от 2019 г., при които загубите са били 166 млрд. долара.

„Загубите от природни катастрофи през 2020 г. са значително повече от предходната година“, посочва Торстен Юверек, член на Управителния съвет на Munich Re в доклада.

"Рекордните числа са причина за безпокойство, независимо дали говорим за сезона на тежките урагани, големите пожари или поредицата от гръмотевични бури в САЩ“, казва още той.

Шест от "най-скъпите бедствия“ се случиха в САЩ, включително разрушителна буря в Средния Запад, рекорден брой тропически бури и урагани, както и най-големите пожари за всички времена в Калифорния. "Щетите в САЩ възлизат на поне 95 милиарда долара, като 67 милиарда от тях са застраховани", допълва Юверек, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Въпреки че не очерта пряка връзка между бедствията през 2020 г. и изменението на климата, застрахователят заяви, че продължаващите проблеми, причинени от глобалното затопляне, ще повишат потенциала за още опасни години в бъдеще.

„Дори ако метеорологичните бедствия за една година не могат да бъдат пряко свързани с изменението на климата и трябва да се проучи по-дълъг период, за да се оцени тяхната значимост, тези екстремни стойности, които наблюдаваме, съвпадат с очакваните последици от десетилетна тенденция на затопляне за атмосферата и океаните това влияе на рисковете“, посочва Ернст Раух, главен климатолог и геолог в Munich Re.

Най-тежкото бедствие за годината бяха мусоните в Китай, които наводниха значителна част от страната. Последиците възлизат на 17 милиарда долара, от които само около 2% са застраховани, се казва в доклада. В световен мащаб 60% от загубите през 2020 г. не са били застраховани, а азиатски икономики отчитат най-малък брой щети, които не са били обект на застраховане.

Коментари Напиши коментар

3

Котарак

преди 3 месеца

След толкова поразии, които направихме по тази планета, съвсем нормално е тя да си отмъсти и да ни унищожи.

2

Яница

преди 3 месеца

Едно е сигурно - живеем АПОКАЛИПСИС!!! А може би и последните времена както го описват в библията!!! Вече не энаем в какъв свят живеем а и човечеството няма да има сили да се спаси от това световно бедствие!!! Пандемията - эа раэата надвисна над всеки дом - направо е страшно!!!

1

Анонимен

преди 3 месеца

Тука сме зоната на еврото.