Снимка: YouTube

Стотина души бяха арестувани, след като завод за производство на смартфоните iPhone в Южна Индия бе изпотрошен от гневни работници, които твърдят, че не са получавали заплати от четири месеца и са експлоатирани, предаде Франс прес.

Работниците са се разбунтували вчера в завода на тайванската група Уистрън инфоком манюфекчъринг (Wistron Infocomm Manufacturing), разположен в покрайнините на Бангалор. Видеоклипове показват разбити стъклени панели и преобърнати коли.

Камери за наблюдение, вентилатори и осветление са изтръгнати, а един автомобил е подпален. Това става ясно от материали в социалните медии.

Местни издания съобщават, че според работниците те не са получавали възнагражденията си от четири месеца и са били принудени да полагат извънреден труд.

Ситуацията е под контрол сега. Сформирали сме специални екипи да разследват инцидента, съобщи местната полиция, като отбеляза, че няма ранени.

Местен синдикален лидер твърди, че е имало "брутална експлоатация" на работниците и изключително тежки условия на труд в завода за производство на айфони.

Протестите заради условията на труд не са нещо необичайно в Индия, където работниците са нископлатени и почти нямат социални осигуровки.

През септември парламентът обнови трудовите закони, което според правителството ще увеличи правата на трудещите се, но профсъюзите казват, че новите разпоредби правят стачките по-трудни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase