Снимка: БГНЕС

Германия ще удължи до 20 декември ограничителните мерки, наложени по-рано този месец с цел забавяне на разпространението на коронавируса, заяви канцлерът Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.

"Експоненциалното нарастване на броя на инфекциите бе спряно, стръмната крива бе изравнена", каза Меркел след преговори с премиерите на федералните провинции на Германия.

Тя обаче подчерта, че броят на инфекциите остава на равнище, което е твърде високо.

"Ситуацията не ни позволява да отменим мерките", добави тя пред журналисти.

Обявените на 2 ноември мерки включват затваряне на барове и ресторанти, но училищата и магазините остават отворени. С продължението на мерките локдауна в страната няма да бъде вдигнат до 20 декември, а твърде вероятно да продължи и до началото на януари.

Въвеждат се някои допълнителни ограничения, но ще има и кратко облекчение по Коледа. Ресторантите и баровете обаче ще трябва да останат затворени през периода на почивката.

"Имаме 2 съобщения към хората: Първо, благодарим ви, но второ – настоящите ограничения няма да паднат преди Коледа", посочи Меркел.

Като част от новите рестрикции са носенето на маска в училище при определени правила, а срещите се ограничават до максимум петима души от 2 домакинства. Пътуванията с цел ваканция и ски почивка са силно непрепоръчителни поне до 10 януари.

Все пак по коледните празници ще има известни облекчения. Между Коледа и Нова година семействата ще могат да се срещат със свои роднини и приятели при максимален брой от десет души, без да се броят децата под 14-годишна възраст. Към хората в Германия ще бъде отправен апел да си наложат самоограничения до Коледа и евентуално да излязат в доброволна карантина и разбира се – да работят от вкъщи.

Фойерверки и общи тържества няма да има, но празничните светлини и ракети ще се продават свободно, макар да остават непрепоръчителни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase