Снимка: БГНЕС

Имунитетът срещу коронавирус е активен в организма ни дори след 8 месеца. Имунните клетки, които помагат на организма да се защитава от COVID-19, остават дълго време в тялото на човека, преболедувал инфекцията. Това твърди група учени в своя научна разработка, пише RT.

Изследването показало, че 8 месеца след прекарването на заразата повечето от тях са имали достатъчно имунни клетки, за да продължават да са защитени от вируса.

Предполага се и че при определен тип коронавирус имунните клетки на хората, които са го преболедували, могат да издържат до 17 години след оздравяването.

"Тази клетъчна памет може да спомогне за това в продължение на дълги години мнозинството от хората да не се заразяват тежко, така че да не е необходима хоспитализация", посочва един от ръководителите на изследването - вирусологът Шейн Кроти от Калифорнийския институт по имунология.

Научната разработка следва пътеката, белязана от редица скорошни изследвания за "паметта" на клетките, които са прихванали и преборили коронавируса. Така например имунолози от Университета във Вашингтон обявиха, че този вид клетки остават в тялото най-малко 3 месеца след болестта. Друго изследване сочи, че оздравелите от COVID-19 са изградили силни имунни клетки дори в случаите, когато не е било възможно да се открият антитела.

През последните месеци се появи и тезата, че поради намаляването на броя на антителата имунитетът срещу коронавируса може да изчезва след едва няколко месеца. Поддръжниците на това мнение обаче напомнят и че антителата далеч не са единственият елемент на имунната система. Освен тях съществува и явление, наречено "стерилизиращ имунитет", което се проявява, когато самите клетки запазват паметта за вируса и това позволява по-ефикасно да се избягват болести, отколкото при наличието на антитела.
 

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 1 година

та не само не могат да ти кажат дали си заразен и болен,ами и не могат да ти кажат и дали имаш и имунитет.всичките нови открития на учените започват с думата ,,според ...еди кой си''. ами според еди кой си не било така,а сега де.Кой е правия?

19

Анонимен

преди 1 година

До 17.Принципно напълно съм съгласен с теб. Такива кръстосани мутации са напълно възможни. Бих ти възразил само върху избора на първаците. Вирусите на грипа и на спина са от различни семейства и почти е невъзможно да комбинираш гените им до сегашния Ковид. Но ако вземеш близък геном - този на SARS от 2002 и го оставиш да се върти тихо за 18 години в седем милиардна популация, можеш реално да получиш Ковид 2.

18

Анонимен

преди 1 година

До 7.Съгласен съм напълно, разбира се, че вирусът не е дошъл през март. Имало го е и през 2019 година. Но аз се върнах още по назад. Имало го е още от 2002 година. Този вирус е пробоядисяният SARSCov-1 от първата епидемия в Китай и още поне 25 страни. И след 18 години мутации в човешката популация си променя генотипа на 30 процента като се преражда в SARSCov-2.