Снимка: БГНЕС
Президентът на Беларус Александър Лукашенко пристига на работно посещение в Русия, докато антиправителствените протести в страната продължават, пишат от БНР.
 
Лукашенко ще се срещне с руския президент Владимир Путин в Сочи. От пресслужбата на Кремъл обявиха, че двамата лидери ще обсъдят стратегическото партньорство между Русия и Беларус. Това включва и перспективите за засилване на интеграционните процеси в рамките на Съюзната държава.
Още по темата
 
Лукашенко ще поиска от Кремъл освен политическа, но и икономическа подкрепа, която ще е под формата на кредити и евтини газ и петрол. Пред БНР беларуският политолог Александър Класковски, който прогнозира, че Москва ще настоява да придобие в замяна доходоносни беларуски активи, заяви:
 
"Струва ми се, че Москва ще се опита сега да навлезе по-сериозно в беларуската икономика, да заеме командните височини, а който командва икономиката, той командва и политиката. Тогава за Москва ще е по-лесно да движи по беларуската политическа шахматна дъска едни или други фигури". 
 
Владимир Путин призна президентските избори в Беларус за легитимни. Той каза още, че по молба на Лукашенко е създал резерв от служители на руските силовите структури, които са готови да заминат за Беларус, ако се наложи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase