Снимка: БГНЕС

Китайските власти забраниха всякакъв внос на свинско месо от Германия след откриването на африканска чума по свинете. Това се посочва в съвместно изявление, публикувано в събота от Главната администрация на митниците и Министерството на земеделието и селските райони на Китай, предава TACC.

"На 10 септември Световната организация за здравето на животните обяви откриването на първия случай на африканска чума по свинете (АЧС) в диво прасе във федерална провинция Бранденбург, Германия. За да се предотврати вносът на болестта, се забранява директен и индиректен внос от Германия на свинско месо ", се казва в изявлението.

Новите мерки влязоха в сила от момента на публикуване на изявлението. Продуктите, изпратени до Китай от Германия след приемането на новите разпоредби, трябва да бъдат върнати и унищожени, съобщава „Фокус“.

Стоките, изпратени до КНР преди публикуването на документа, трябва да бъдат подложени на засилен митнически контрол и карантина.

На 10 септември министърът на храните и земеделието на Германия Юлия Клокнер потвърди, че първият случай на зараза с африканска чума по свинете е регистриран в германската провинция Бранденбург, близо до границата с Полша. Според нея болестта е открита при мъртъв глиган.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase