Снимка: архив, БГНЕС

Британският министър на отбраната Бен Уолъс за първи път официално призна, че правителството се опитва да изплати дълг на Иран, за да осигури освобождаването на двама британски граждани, предаде БНР.

Великобритания дължи около 400 милиона паунда на иранското правителство заради провалената доставка на танкове „Чифтан“, поръчани от шаха на Иран през 1979 година, преди да бъде свален от власт.

Бен Уолъс се опита да даде гаранции на семействата на двамата британски граждани, държани в Иран, че правителството търси начини да плати дълга, за да осигури тяхното освобождаване.

Признанието бе направено в писмо до адвоката на Назанин Загари-Ратклиф, която бе вкарана в затвора в Иран през 2016 година по обвинения в шпионаж и наскоро пусната под домашен арест.

Международен арбитраж през 2008 година постанови, че Великобритания дължи 400 милиона паунда на Иран, но в последвалите протяжни съдебни битки адвокатите на Международните военни служби, които вече не са активна част от Министерството на отбраната, поставиха под въпрос размера на дълга и дали изобщо трябва да бъде плащан.

Сега обаче Уолъс, в качеството си на министър на отбраната, е  притежател на 99 процента от акциите в Международната въоръжена служба и с решителен глас при вземането на решения. Като депутат, преди да стане министър, Уолъс бе много критичен за отлагането на плащането на дълга и твърдеше, че това е „петно за Великобритания“.   

 

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 5 месеца

Значи англетата пак са крали и не искат да си плащат... Требе да има мноого големи лихво за тези 400 милиона. АСма много. например като 100% на година. От 2008 до сега това са 12 години. Със сложната лихва,.. Абее горе долу трябва да си продадат острова британците за да го платят това... Или по - добре да го обявят за иранска територия. Те и без това населението там е с подобен манталитет и интелект...

18

Христо Христов

преди 5 месеца

А меркел още шикалкави за репарациите, които дължат на половин Европа.

17

Анонимен

преди 5 месеца

"Работата е, че ако бяхме избрали Русия, сега щяха да ни спрът помощите"
----------

Зависи от гледната точка.
За тези, които са в схемата е добре - купуват скъпи таралясници с народни пари, получават помощи, които усвояват. Кеф!
За обикновения гражданин какво остава? Милиарди са похарчени вместо да отидат за увеличаване на благосъстоянието, помощите са усвоени от правоимащите, 8-те таралясника, дори и да бъдат получени, не осигуряват никаква защита и безопасност. Гражданинът е с пръст в г...