Снимка: БГНЕС
"Президентът на Беларус Александър Лукашенко трябва да насрочи повторни избори и да позволи на поканените външни наблюдателите да успокоят протестиращите”, заяви украинският президент Владимир Зеленски в интервю за телевизионния канал "Евронюз", цитиран от Bulgaria ON AIR.
 
Зеленски заявил, че ако той е на мястото на Лукашенко, "определено“ ще проведе втори вот след месец и ще покани чуждестранни наблюдатели.
Още по темата
 
"Нека си представим, че съм уверен в себе си, уверен в хората, които гласуват за мен. Как мога да успокоя всички? Определено бих казал:" След месец ще има нов вот. И ще се кандидатирам за тези нови избори. Всички, които искат балотаж – нека да заповядат", каза Зеленски.
 
"Или ще спечели Лукашенко, или някой друг. Но всички ще се успокоят, няма да има кръв, така изборите биха били честни и ще влязат в историята", добави украинският президент, цитиран от БГНЕС.
 
На 9 август започна масов протест на опозицията в Беларус, след президентските избори, които Лукашенко спечели за шести път. Според ЦИК той е получил 80,1% от гласовете. Опозицията обаче смята, че Светлана Тихановска е спечелила изборите, а не Лукашенко. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase