Снимка: OceansAsia

Коронавирусът накара всеки от нас да си купи маска, с която да се предпази от COVID-19. Но къде отиват маските за еднократна употреба след като станат ненужни?

Отговорът не е никак приятен - тонове изхвърлени предпазни средства се откриват по дъното на световния океан, а вълните изхвърлят някои от тях на бреговете. От о. Соко в Хонконг, през Босфора в Турция, до Коте де Азур във Франция и Лондон, Великобритания - маски и ръкавици изплуват нявсякъде по света.

"Това се случи в средата на феврурари на плаж, който не е близо до цивилизацията, не е близо до нито един град. Там намерихме изхвърлени предпазни маски. След това започнахме да обикаляме ивиците, които са близо до градовете и, разбира се, намирахме още повече захвърлени предпазни средства", разказва Гари Стоукс, основател на Oceans Asia, пред BBC.

"Имаше толкова много предпазни средства по брега, спрях да броя на 15, но истината е, че в далечината се виждаха още много", казва Лаура Майклем, която е част от организацията. Еколозите предупреждават, че пандемията може да доведе до увеличаване на замърсяването в океаните.

"Важно е да разберем колко голяма бе кризата със замърсяването на океаните още преди да започне пандемията. А сега, когато има и глобална пандемия, близо 129 милиарда маски и 65 милиарда ръкавици попадат в околната среда всеки месец. Огромна част от тях ще попаднат в океаните", обяснява Дъг Крес, вицепрезидент на агенцията за опазване на океаните.

"Маската, която сте свалили и сте захвърлили просто ей така, може да е маската, която ще убие кит. Трябва да разберем, че безхаберието ни, за да сме в безопасност днес, може да доведе до сериозни последици утре",  категоричен е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase