Снимка: архив, БГНЕС

Турция ще отвори центрове за тестване за COVID-19 на най-натоварените летища от 1 юли, съобщи министърът на културата и туризма на страната Мехмед Нури Ерсой. Такива центрове ще бъдат създадени и в останалите аерогари в страната от 15 юли, предаде БНР.

По думите на Ерсой почти 730 хотела и над 900 ресторанта са кандидатствали за получаване на сертификати за сигурен туризъм. Това означава, че съответните обекти са изпълнили санитарно-хигиенните изисквания на властите.

Числото на чуждите туристи в Турция през май тази година се е свило с 99,3% в сравнение със същия период на миналата година, сочат данните на статистиката. Около 11% от БВП на страната зависят от туризма.

Още по темата

Анкара продължава да води преговори с Великобритания, Германия и Русия за подновяване на редовните и чартърните полети в пълен обем, тъй като това са трите страни, които изпращат най-голям брой туристи в югоизточната ни съседка. По-рано Германия удължи до края на август предупреждението нейни граждани да пътуват извън страните от ЕС само при крайна необходимост.

Турция беше постигнала резултати от под 1000 нови заразени и 1500 излекувани дневно, но разхлабването на противоепидемичните мерки от 1 юни доведе до ново покачване на броя на заразените с коронавируса.

Данните от снощи на здравното министерство сочат, че заразените в Турция са 190 000, от тях почти 163 000 са напълно оздравели. Активните случаи са около 22 000, 5001 души загубиха живота си вследствие на коронавируса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase