Снимка: БГНЕС

Две спасителни лодки отплаваха в Средиземно море, след двумесечно прекъсване на спасителните операции, като хуманитарните неправителствени организации очакват нов наплив от мигранти от Либия, предава Euroactiv, цитирани от „Фокус“.

Още по темата

Италианската НПО Mediterranea Saving Humans заяви на 9 юни, че една от нейните лодки е напуснала сицилианското пристанище Трапани и ще започне да патрулира в централната част на Средиземно море. Тя ще се присъедини към друга лодка на германската организация Germany Sea Watch, която отплава от Месина преди дни. Лодката напуска пристанището за първи път от 20 март, когато операциите по спасяването на мигранти в морето бяха преустановени, заради коронавирусната пандемия.

Стотици хиляди мигранти от Африка и Близкия изток пристигнаха в Италия през последните години. Италия, заедно с Малта, затвори своите пристанища през април, като част от мерките за борба с COVID-19, което се случи месец след обявяването на национална карантина.

По-рано вестник Corriere della Sera, позовавайки се на разузнавателни източници съобщи, че 20 хил. души в Либия се подготвят да прекосят Средиземно море и да се опитат да стигнат до Италия. По данни на агенцията по миграцията на ООН броят на мигрантите, които напускат Либия се е увеличил с 300% тази година между януари и края на април, в сравнение със същия времеви период през 2019 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase