Снимка: Pixabay
Властите в Сингапур осъдиха мъж на смърт за трафик на наркотици. Това не е нещо ново за страната, която има нулева толерантност към разпространението на дрога. Изненадата обаче е, че присъдата била издадена дистанционно по интернет, чрез приложението Zoom, пише Vice.com.
 
Малайзиецът Пунитан Генасан, на 37 години,  беше осъден на смърт чрез обесване. През 2011 година той е бил признат за виновен за трафик на хероин. 
 
Адвокатът на Генасан, Питър Фернандо, потърди пред Ройтерс, че клиентът му е получил присъдата на съдията онлайн миналия петък. Той обмисля обжалване, въпреки че не е възразил присъдата да бъде издадена чрез видеообаждане.
 
Властите в Сингапур обясниха, че "за безопасността на всички участващи в производството" присъдата е била издадена през Zoom. 
 
В началото на април градът-държава прекрати всички съдебни дела, освен най-неотложните, заради разпространението на COVID-19. Правозащитните групи осъдиха издаването на такава присъда.
 
"Независимо дали чрез Zoom или лично, смъртна присъда винаги е жестока и нечовешка“, казва в изявление Чиара Санджорджио, съветник на Amnesty International. „Във време, когато глобалното внимание е фокусирано върху спасяването и опазването на живота в условията на пандемия, издаването на смъртното наказание е още по-отвратително."
 
Сингапур е една от четирите страни в света, в които се практикува екзутиране на хора за престъпления, свързани с наркотиците, показват изследвания на Amnesty.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase