Кадър: Bulgaria ON AIR

На фона на общия европейски проблем, свързан с пандемията от коронавирус, Великобритания се подготвя за Brexit без сделка.

"Нищо ново не се е случило, ситуацията се промени. Има нови елементи на неизвестност. ЕС изглежда силно разклатен откъм солидарност, съпричастност. Но пък и виждаме, че има посока, ясно е как да се върви към нея и се търси съгласие", коментира международният анализатор Любомир Стефанов в ефира на "Денят ON AIR".

По думите му ЕС не е Съветският съюз, а е съставен от държави, които са със самостоятелно мнение, но го отстояват мирно, а не със силата на оръжието.

Той бе категоричен, че пандемията не променя принципите на организацията, а само начина, по който те ще се следват.

"Не знам дали светът ще прости на Китай това пагубно забавяне, тъй като Пекин е скрил информация за вируса. Това е равносилно не на геноцид, но на доста сериозно престъпление срещу човечеството", смята анализаторът.

"Категорично Германия е лидер, тъй като в момента няма по-опитен политик от канцлера Ангела Меркел. Слуховете за нейната политическа смърт се оказаха преувеличени. Макрон не желае да свири втора цигулка, но той е един пръст зад нея", добави Стефанов пред Bulgaria ON AIR.

Според него на фона на кризата Великобритания не би излязла от Съюза без сделка.

"Великобритания има планове да форсира преговорите. Европейските държави в момента са ангажирани с опазване на живота на европейците, поради това е естествено преговорните отношения да минат на втори план", обясни анализаторът.

Той изрази мнение, че ще има сделка за Brexit, но приоритетите на ЕС и Великобритания са различни.

Коментари Напиши коментар

32

Христо Христов

преди 11 месеца

До 28

А защо си мислиш, че и в ес не е съзнателно?
Я виж какви са ценностите на ек на урсулата!

31

Эврапэйскый Союз

преди 11 месеца

ако не е Китайското производство и Парите на Комунистите от Пекин, сме за никъде!! ЭС фалира Европа отдавна и не само финансово, а морално, психологически и културно. Мулти-Култи Фалирала Эвропа е нищо повече от Васал на КомПартияна от Пекин!!

30

Анонимен

преди 11 месеца

само му вижте физиономията и няма нужда да го коментирате. Идна такава мазна