Снимка: архив, БГНЕС

Северна Корея изстреля по посока към морето множество крилати противокорабни ракети с малък обсег, а изтребители "Сухой" изстреляха ракети въздух-земя днес като част от военни учения, предаде Ройтерс, като цитира изявление на южнокорейската армия.

Изпитанията на ракетите бяха извършени в навечерието на севернокорейски национален празник по повод рождението на основателя на страната Ким Ир Сен, дядо на сегашния лидер Ким Чен Ун.

Още по темата

Противокорабните ракети бяха изстреляни към 7 ч. днес (22 ч. по Гринуич снощи) и паднаха в морето на над 150 км от източния крайбрежен град Мунчхон, докато изтребителите "Сухой" провеждаха учебни стрелби, съобщиха пред медиите представители на южнокорейския Комитет на началник-щабовете. Те не дадоха информация колко ракети са били изстреляни, но уточниха, че се извършва подробен анализ на учението съвместно с американското разузнаване.

Тези тестове са част от зимните учения, които Северна Корея провежда през последните седмици, забавени заради пандемията от коронавируса, пише БТА. Според южнокорейски представител има повишение в активността на севернокорейските военновъздушни сили. Според тях това има за цел да компенсира липсата на зимни учения, които трябваше да завършат в края на миналия месец. "Освен това те обикновено провеждат военни мероприятия в близост до датата на годишнината на 15 април", добавят представителите, като отбелязват, че Пхенян е използвал подобна противокорабна ракета през юни 2017 година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase