Снимка: БГНЕС, архив

Унгарските държавни медии са издали специална препоръка към своите журналисти да искат разрешение, когато предават новини, свързани с шведската тийн-еко активистка Грета Тунберг. Това съобщава европейската версия на електронното издание „Политико”, основавайки се на потвърдени, неназовани източници.

Още по темата
Според тях унгарските държавни медии са били снабдени със списък от чувствителни теми, по които журналистите да консултират с властите за одобрение. По отношение на шведския климатичен активист Грета Тунберг на унгарските журналисти се препоръчва да се консултират с редакторите и ръководните си органи, преди въобще да предложат тема, свързана с дейностите на Тунберг.

„Политико”, цитиран от „Труд“, посочва, че в този контекст не става ясно кой в крайна сметка се води за отговорен за съдържанието на информацията предлагана на унгарските гласоподаватели, предвид че цензорът се явява директно унгарската държава.

Будапеща се намира в процес на „процедура по член 7” на ЕС, по отношение на изискванията за спазване на върховенството на закона, свободата на медиите и на изразяване.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase