Снимка: архив, БГНЕС

Европейската комисия забрани служебните пътувания на служителите си до най-засегнатата от коронавируса италианска провинция Ломбардия. Вместо командировки те трябва да се организират да получат нужната им информация дигитално, чрез видеоконференции, обясни говорител на институцията.

Еврочиновниците, които са били в някое от 11-те италиански градчета край Милано, намиращи се под карантина, трябва да си стоят вкъщи и да работят от дома си до второ нареждане. Тези, които са минавали през Ломбардия и други провинции, засегнати от епидемията, трябва да се свържат с медицинските служби в евроинституциите за указания какво да правят и да работят дистанционно, съобщи говорителят.

Решението за прекъсване на командировките е по препоръка на италианските власти, уточниха от Комисията.

Още по темата

Междувременно Европейският парламент нареди на всички свои служители, които са били наскоро в Северна Италия през последните две седмици, да не ходят в офисите на парламента. Мярката засяга не само Ломбардия, също и областите Венето, Емилия Романя и Пиемонт, където има много по-малко заразени.

Причината е, че COVID-19 се предава и през инкубационния период от 14 дни, независимо че носителят може да няма симптомите на заболяването.

Европейската комисия призова във вторник шенгенските държави да започнат да обсъждат дали да не бъдат затворени границите на здравно основание. Страните могат да въведат временни гранични проверки, ако рискът за разпространението на вируса е висок, посочи говорител. Той добави, че макар до момента никоя столица да не е поискала затваряне на шенгенските си граници, въпросът трябва да се дискутира, за да може евентуални стъпки да се координират с останалите.

В сряда в Рим се събират здравните министри от съседните на Италия страни, за да обмислят мерки за ограничаване на разпространението на вируса извън най-засегната от ЕС държава. В италианската столица се намира и мисия на Световната здравна организация и на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, които трябва да оценят работата на властите за справяне с епидемиологичната криза. По данни на центъра в Европа вече има поне 280 потвърдени случая на COVID-19. При 248 от тях заразяването е станало в ЕС, а останалите 28 са донесени от Азия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase