Снимка: БГНЕС

Глобалното затопляне е причина за най-горещия ден в аржентинската Антарктида, регистриран откакто се водят измерванията, алармира „Грийнпийс”. По обед в четвъртък, 6 февруари, температурата в базата на изследователската станция Есперанса се качи до 18,3 градуса. Това е най-високият показател от 1961 година според Националната метеорологична служба.

Предишният рекорд беше 17,5 градуса на 24 март 2015 г., припомнят от БГНЕС.

Новият рекорд е „шокиращ, разбира се, но за съжаление не е изненадващ, защото Антарктида се затопля заедно с останалата част от планетата“, коментира Фрида Бенгсон, специалистка на „Грийнпийъс” по морска среда .

В Марамбио, друга аржентинска база в Антарктида, температурата на 6 февруари достигна 14,1 градуса по Целзий, което го прави най-горещия ден там от 1971 г.

Новите данни се случват в рамките на десетилетие от температурни рекорди на планетата ни, а 2019-а бе втората най-гореща година, откакто се правят температурни отчети. 2020 година започна със същата тенденция, миналият месец беше най-горещият януари.

Коментари Напиши коментар

45

Анонимен

преди 2 години

Падна малко сняг,сви студ 2-3 дни и разбрах колко мразя зимата и студа. Топлата зима ми е ок,на природата обаче сигурно не и е ок.

44

Анонимен

преди 2 години

Там сега е лято, нали?

43

Alien mind

преди 2 години

До АнонименКогато бя на шест ходихме всяка година на море!За защита против слънчево изгаряне дядо ми ни мажеше с олио! Сега за да остана един ча на слънце ми трябва защитен крем с фактор 50 и нагоре! Минали са само 25 години!Това е само малко дреболия, няма да споменава изчезващите ледници навсякъде по света! повсеместните пожари коите с всяка изминала година се увеличават! Изчезването на иглолистни гори ( оцелели хиляди години)