Снимка: БГНЕС

Изабел Душ Сантуш е дъщеря на бившия президент на Ангола Жузе Едуарду душ Сантуш, управлявал страната 40 години. През 2013 г. нейното богатство беше оценено на 2.2 млрд. долара. Тя стана известна през последните седмици, когато изтекоха над 715 хил. документа, от които се вижда, че нейното богатство е натрупано от корупция по високите етажи и предоставяне на ексклузивни права до определени сделки. Повече по темата разказа Димитър Баларев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

Баларев посочи, че историята на Сантуш започва по време на гражданската война в Ангола, която трае 22 години и отнема над 1 млн. жертви. „Тогава Сантуш и неговата партия създават олигархия – определен избран елит получава части от богатството на Ангола“, отбеляза гостът.

Баларев разказа, че през 2002 г. Изабел се жени за конгоански бизнесмен, който е известен с това, че е търговец на произведения на изкуството. „До 2003 г. тя получава значителни дялове в изключително важни индустрии на Ангола – от петрола до диамантите“, добави той.

Цялото интервю вижте по Bloomberg TV Bulgaria.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase