Снимка: БГНЕС

Зеленият пакт е една много амбициозна програма на Европейския съюз, за която са необходими много ясен план и съответните инструменти. Добре е, че премиерът Бойко Борисов ще каже каква е позицията на България на форума в Давос, защото ние в България още не сме го чули, заяви бившият вицепремиер Ивайло Калфин.

"При всички случаи ще е интересно да чуем българската позиция", посочи Калфин пред Bloomberg TV Bulgaria.

Премиерът Бойко Борисов ще присъства на Годишната среща на Световния икономически форум в Давос, където ще засегне темата за предложения от Европейската комисия Европейски зелен пакт и борбата срещу климатичните промени.

Още по темата

В края на миналата година ЕК предложи Пакта, като по оценки за постигането на целите му в областта на климата и енергетиката за периода до 2030 г. ще са нужни 260 милиарда евро допълнителни инвестиции годишно. Той е пътна карта за постигане на устойчивост на икономиката на ЕС.

Годишната среща на Световния икономически форум в град Давос е 50-ата годишна среща на форума, като сред важните теми, по думите на Калфин, който бе и външен министър, са неразбирателствата между ЕС и САЩ за климата, преговорите между САЩ и Китай, темата, свързана с Brexit. "Едва ли ще има решение по тези въпроси в тези няколко дни", прогнозира той.

За задлъжнялостта, която също ще е тема, той коментира, че тя се поставя от доста време и "това може да доведе до криза. Откакто беше въведено еврото се взеха сериозни мерки да се намалят дълговете поне за страните в ЕС".

"Давос винаги се е свързвал с икономика, а сега и с климата. Геполитиката ще бъде свързана основно с това САЩ ще доведат ли до ново пренареждане", посочи той.
 

Коментари Напиши коментар

10

Сър Давос

преди 3 години

Да живее Денерис

9

Анонимен

преди 3 години

И за какво са им 260 млрд. евро!? За да изградим първобитна икономика? За да закрием науката и да изградим зелени храмове, украсени с икони на Грета?

8

Анонимен

преди 3 години

Секта зелен пакт, може да има само в ***-либерастка Европа, все пак тук смятаме, че да се самоубиеш е висша цел. Иначе на САЩ, Япония, Китай, Индия, Австралия, Русия, Бразилия и т.н. не им пука за зелените хипи-хардкомунисти. Никой освен Европа, няма да рискува благосъстоянието и развитието си заради някакви религиозни бръщолевения.