Снимка: Pixabay

През 2019 г. температурата на водата в Световния океан на дълбочина до два километра беше с 0,075 градуса по- висока от средната за периода от 1981 г. до 2010 г., съобщи "Дойче веле".

За последните десет години са отчетени рекордни нива при температурите на океаните след 50- те години на миналия век. Показателите след всяка година от последните пет станаха най- високите от началото на измерванията. Това е посочено в проучване, изготвено от международен екип експерти и ръководено от Чън Лицзин от Китайския институт по атмосферна физика.

Според данните от изследването през 2019 г. температурата на водата в Световния океан на дълбочина до 2 км е била с 0,075 градуса по- висока от тази през периода от 1981 г. до 2010 г. Изменението на климата подпомага нагряването на океаните. Затоплянето на океаните от своя страна води до наводнения, суши, горски пожари и силни морски бури.

За проучването си, експертите използвали новите методи на китайския институт, които позволяват обощението на данните за повишаване на температурата на водата до дълбочина до два километра.

"Важно е да се разбере колко бързо се случва това. Всеки, който иска да разбере глобалното повишаване на температурата, трябва да измерва затоплянето на моретата", казва Джон Ейбрахам, професор от университета "Сейнт Томас” и един от авторите на изследването.

Според Ейбрахам глобалното затопляне е реален процес, на който обаче човечеството може да повлияе и да забави развитието му. Ейбрахам допълни, че океаните ще се нуждаят от дълго време, за да реагират на промените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase