Снимка: Ройтерс

Близо 100 000 души от пет предградия на австралийския град Мелбърн бяха приканени тази вечер да напуснат домовете си заради пожарите, съобщи БТА. Пожарникар доброволец загина в друга част на континента, където също бушува огнена стихия.

Властите в Мелбърн, който е вторият най- голям град в Австралия, призоваха жителите от пет предградия на града да напуснат домовете си, след като пожарите опустошиха 40 хектара пасища в района. В град Бандура, който е на 16 километра от Мелбърн и в който има два университетски кампуса, разпространяването на пламъците към жилищните сгради е временно предотвратено, но не и напълно спряно. От кадри на медиите се вижда как самолети цистерни прелитат над предградията, а хората поливат къщите си с вода.

В щата Нов Южен Уелс пожарникар доброволец загина, а двама от колегите му бяха ранени. От началото на септември до сега пожарите са унищожили над 1000 къщи и над три милиона хектара насъждения на континента. Жертвите до този момент са 11.

Страната е обхваната от нова гореща вълна. В западната част на щата Нов Южен Уелс температурите достигнаха до 47 градуса по Целзий. На много други места термометрите показват около и над 40 градуса.

Най- големият град на континента, Сидни, няколко пъти потъна в смог заради пожарите. Появиха се призиви за евентуална отмяна на новогодишната заря. В Сидни беше подписана петиция от 270 000 души за отмяна на зарята, но властите решиха, че шоу въпреки всичко ще има. В австралийската столица Канбера обаче зарята бе отменена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase