Снимка: Reuters

Държавният секретар Майк Помпейо обяви днес, че е уведомил ООН, че Съединените щати ще се изтеглят от Парижкото споразумение за климата, предаде АП, цитирано от БТА.

Това е първата официална стъпка в 12-месечната процедура за излизане от глобалния пакт за борба с климатичните промени. В съобщението си Помпейо подчертава, че документът е "несправедливо икономическо бреме" върху икономиката на САЩ.

Парижкото споразумение, подписано от близо 20 държави, предвижда всяка от тях сама да определи своя график за намаляване на емисиите на парниковите газове, които водят до промени в климата. САЩ са първата държава, която денонсира споразумението. То забранява на страните да се изтеглят от него през първите три години след неговото ратифициране на 4 ноември 2016 г., припомни АП.

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 2 години

Съвсем скоро, веднага след като го сменят Тръмп, ще се върнат към споразумението, няма друг начин.

20

Анонимен

преди 2 години

Изтеглят се от всички споразумения. Германия и Китай ограбват САЩ и ги правят бедни.САЩ станаха колония на Германия и Китай.

19

Човечеството все пов

преди 2 години

се държи като богопомазано и в името на едничкия келепир не брига ни близки, ни фамилия, а още по-малко себеподобните си и всичко останало по света. А той ни е единствен и като го окепазиме, друг няма да има! И за какво, за едното имане и безцелното му трупане, дето накрая НЕ МОЖЕМ и да вземем.Какво ли ще го правим всички ние 1 ден, когато внезапно Земята се оттегли от временния мораториум върху изригванията на калдерите по света. И без това някои от тях закъсняват с по няколкостотин хиляди г.