Снимка: архив, Reuters

Румъния е в късия списък на страните, където "Фолксваген" може да открие нова фабрика за следващите поколения на Фолксваген Пасат и Шкода Суперб, а дискусии в този смисъл вече са инициирани от правителството в Букурещ, съобщава финансовият всекидневник "Зиарул финанчиар".

Изданието напомня, че групата Фолксваген е отложила обявяването на окончателно решение относно изграждането на автомобилна фабрика в Турция на фона на турската военна операция в Сирия. Компанията беше избрала турския град Маниса, на около 40 километра северно от Измир, а производството трябваше да започне през 2022 г.

"Инициирахме нови дискусии с групата Фолксваген тази сутрин. Румъния има много добри технически условия в момента и няма проблем с работната ръка. Направихме проучвания и има редица възможни места, където може да се построи фабрика, и разполагаме с необходимата инфраструктура и работна ръка", заяви Щефан Раду Опря, министър за бизнес средата, търговията и предприемачеството.

Още по темата

Той подчерта, че нови дискусии може да бъдат инициирани от настоящото правителство, въпреки че то беше отстранено с вот на недоверие миналата седмица.

"Румъния има добре квалифицирана работна ръка в тази сфера и имаме зони с традиции в автомобилната индустрия, където има място за развитие. Разговаряхме включително с румънски инженери в Германия и други страни, които казаха, че са готови да се върнат у дома, ако подобен проект дойде в Румъния", изтъкна още министърът.

Според данни от пазара на недвижими имоти Фолксваген е обмислял възможността да построи фабрика в района на град Арад, Западна Румъния. В Арад има както пътна, така и железопътна инфраструктура, като по този начин един автомобилостроител би имал възможност да изнася бързо произведените автомобили, отбелязва изданието.

"Румъния все още може да привлече една фабрика на Фолксваген, след като ситуацията в Близкия изток ги накара да отложат решението си за Турция. Имаме нужда от силна реакция на високо ниво от страна на правителството", коментира Габриел Сикое, председател на Асоциацията на автомобилостроителите в Румъния.

"Зиарул финанчиар", цитиран от БТА, отбелязва, че в бъдещата фабрика Фолксваген ще произвежда следващите поколения на автомобилите Фолксваген Пасат и Шкода Суперб с годишен обем от около 300 000 броя.
 

Коментари Напиши коментар

33

Анонимен

преди 2 години

Ако отпадне Турция, отива в Румъния, тука при нас едва ли.

32

Русофил

преди 2 години

Няма ли да им приседне на Румъния и Рено и Фолкваген? Сега, ако се имахме с Русия, можехме да залеем ЕС с Лада-Калина, ама...........

31

Анонимен

преди 2 години

Обещавам повече никога корейско и дълбоко се разкайвам пред негово светейшество магнатско импреиалистическо ФАУВЕ. Нека да ползват и моите имоти за безплатен паркинг за непродадените бройки, които се очертават да запълнят всички налични летища.