Снимка: Reuters, архив

Китай отбелязва днес 70 години от основаването на Китайската народна република, провъзгласена от комунистите през 1949 г., съобщи Франс прес.

Още по темата
Денят ще започне с реч на президента Си Цзинпин, който е и лидер на Китайската комунистическа партия. Очаква се той да изтъкне постиженията на режима в борбата с бедността, в икономическото и технологичното развитие и да премълчи табута като ограниченията върху гражданските свободи, предизвиканите от маоизма катастрофи и репресиите срещу демонстрантите на площад "Тянанмън" в Пекин през 1989 г.

Преди обяд ще има военен парад с участието на 15 000 военни, 160 самолета, десетки балистични ракети и други оръжия. Той ще премине през "Тянанмън" и ще продължи час и половина. Си ще наблюдава парада от тераса на южната стена на Забранения град - там, където основателят на режима Мао Цзедун провъзгласява на 1 октомври 1949 г. създаването на народната република.

След военния парад ще има гражданско шествие с участието на около 100 000 китайци, а в небето ще бъдат пуснати 70 000 гълъба и 70 000 балона в чест на 70-годишнината.

Вечерта на площада ще има спектакъл с участието на 3000 артисти, който ще приключи със заря. /БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase