Снимка: Pixabay

Конфликт с Иран не е необходим никому на този етап. Най-силният коз, който американският президент Доналд Тръмп държи - икономиката на САЩ, веднага ще претърпи срив при назряване на военен конфликт.

Иран държи един коз - Ормузкия пролив, който ако бъде затворен, цените на петрол ще се взривят. Засега това са само заплахи. Правителството там би седнало на масата за преговори. Виждаме същата нагласа и от Саудитска Арабия. При натиск от САЩ и Русия преговори трябва да бъдат започнати, заяви Христо Господинов, преподавател по политически науки в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Шиитските бунтовници и хути в Йемен поеха отговорност за атаката над петролните съоръжения на Saudi Aramco.

Започвайки със САЩ, трябва да кажа, че Доналд Тръмп дава разнопосочни изявления в това отношение, спомена Христо Господинов.

"Това поведение е знак за изследване на нагласите от негова страна. Уволнението на съветника по националната сигурност Джон Болтън настъпва в момент, когато е очевидно, че Доналд Тръмп възнамерява да продължи своята политика за ескалиране на напрежение, което след това да потушава. Това се случи със Северна Корея, Китай, а сега и Иран".

"Излизането от иранското ядрено споразумение от страна на САЩ, противопоставянето сунити-шиити, атаките над ирански петролни танкери - всички тези прояви очертават, че процесите между Техерен и Вашингтон са много дълбоки и не е толкова лесно да се разрешат", става ясно от думите на Христо Господинов.

"Доналд Тръмп в началото на своя мандат заложи на Саудитска Арабия, което по много фактори не е много добро решение", допълни още той.

Гостът вметна, че една от опциите остава Съветът за сигурност на ООН.

"От тези държави, които разполагат с право на вето - Франция, Великобритания, Китай, Русия, най-вероятно Китай и Русия биха го използвали и не биха стигнали до съгласие", каза още той.

"Иран е държава с най-многолюдно шиитско население в света, тя е теокрация по естеството си на управление. Щом Тръмп успя да ядоса реформаторския президент Хасан Рухани, значи наистина има сериозен спор между двете държави".

"Йемен е държава, която е силно повлияна от различни процеси, които я дестабилизират", подчерта преподавателят по политически науки.

"Вътрешните сили са в противоборство. В нея няколко държави, включително Иран, мерят сили. Тези атаки са координирани със специални военни пособия. Не може без подкрепа някоя организация да извърши подобен род действия. Докато няма ясно доказателство кой стои зад тях, шиите в Йемен ще поемат отговорността за тях". 

Вижте още на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Коментари Напиши коментар

Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.