Снимка: Reuters

Най-малко петима души, включително две деца, са загинали, а над 100 са били ранени от мълнии по време на разразила се днес внезапно гръмотевична буря в масива Татри в Полша и Словакия, предаде Асошиейтед прес.

В Полша жертвите на мълния са 4, поразила група туристи на върха на масива Гевонт, след като слънчевото утро рязко е преминало в гръмотевична буря, разказа очевидец пред телевизия ТВН 24. Масивът е привлекателен за туристите, които често завършват трекинга си на върха (1894 м), където има 15-метров железен кръст, поставен там през 1901 г. Смята се, че именно той е привлякъл мълнията.

В други части на полските Татри са пострадали още хора от мълнии. В словашката част на масива, близо до словашко-полската граница, чешки турист е бил поразен от мълния и е паднал в дълбока клисура. Спътничката му - също чехкиня - е пострадала.

Полският премиер Матеуш Моравецки, който беше в Закопане, каза, че някои от над 100-те ранени са в много сериозно състояние с тежки изгаряния или травми на главата, получени след падане след поразяване от мълния или след като върху тях са рухнали скали.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase