Снимка: Reuters

Британските депутати изпратиха станали на крака и с овации напускащата поста министър-председател Тереза Мей, когато тя си тръгваше от камарата на общините след днешната й последна и на моменти емоционална поява като лидер, предаде Ройтерс.

62-годишната Мей изглежда се опитваше да сдържи сълзите си докато си тръгваше, когато спря, за да се ръкува с председателя на камарата Джон Бъркоу.

Още по темата
По-късно днес Мей официално ще предаде поста на наследника си Борис Джонсън, съобщава БТА.

"По-късно днес ще се върна на задните скамейки и това ще е за пръв път от 21 години, така че ще е голяма промяна", каза Мей пред депутатите в края на последното си седмично участие за отговори на парламентарни въпроси.

Когато похвали връзката между депутатите и избирателите, които те представляват, като "здрава основа на нашата парламентарна демокрация", гласът на Мей потрепери докато произнасяше заключителните си думи: "Този дълг да служа на избирателите си ще остане най-голямата ми мотивация".

На едночасовото парламентарно заседание, което съпругът на Мей  - Филип, гледаше от балкона за посетители, Мей беше почетена от депутати от целия политически спектър за службата си в полза на държавата и чувството си за дълг, макар някои да не се съгласяваха с много неща във водената от нея политика.

Кадри, заснети от новинарски хеликоптер, прелетял над парламента, показаха подредили се в редица на двора служители в законодателния орган, които ръкопляскат и правят снимки с телефоните си докато Мей върви към колата си, за да се върне за последен път в резиденцията си на Даунинг стрийт.

Междувременно стана ясно, че бившият премиер ще остане редови депутат в британския парламент. Тя получи поздравления и от своя основен опонент - лидерът на либералите Джереми Корбин, който отново поиска предсрочни избори и добави, че се надява, че Мей ще се "опълчи на безрасъдните планове на нейния приемник".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase